Факти за тайната вечеря и Леонардо Да Винчи

22 юли 2021

Когато говорим за мистерии и неразгадани кодове, кое е първото име, за което се сещате - образът на Леонардо да Винчи. Най-мистериозния сред реалните и най-реалният сред мистериозните герои, които някога са живяли на тази планета. Това неминуемо го прави и един от най-странните такива. 

Картината на Да Винчи обгърната във всякакви мистерии е Тайната вечеря. През годините всички творби около нея са били рязани, пробождани, раздирани и  дори и бомбардирани през втората световна война. Някак обаче, дали с божията помощ или не, образът на Исус и апостолите остава невредим през вековете. Сцената разкрива последната вечеря на Исус, в която той съобщава, че някой от последователите му ще го предаде. Това разбира се е Юда, който разпилява сол по масата и е третият отляво на Исус. Някои хора смятат, че оттам идва поверието, че когато разсипеш сол по масата те чакат неприятности.

Това, което може би някои от вас не знаят е, че по онова време тайната вечеря е била рисувана от стотици художници със стотици различни вариации, но винаги имало канон, който трябва да се следва когато се рисува точно тази определена сцена, но рисунката на Да Винчи е единствената в историята, при която Исус и апостолите са без ореоли. Смята се, че това е било нещо като жест на бунтарство от страна на Да Винчи, който е изобразил Исус и останалите апостоли като най-обикновени хора. Картината е ценена най-вече заради невероятния детайл и огромното майсторство в стила на Да Винчи.

Сцената несъмнено е въздействаща, но ако се вгледате в нея ще забележите че има доста хлебчета по масата. Джовани Мария Пала решава да провери дали хлебчетата пръснати по масата не са случайно музикални ноти. Четейки нотите отляво надясно не се получавало нищо, но не това бил начинът, по който Да Винчи писал. Ако прочетем хлебчетата като ноти и то отдясно наляво се получава една много приятна мелодия и не се знае дали нотите не са някакъв код, който трябва да бъде разгадан - било то чрез музика или не. Съществува и библейска конспирация, че персонажът отляво на Исус не е апостол Йоан, както се предполага, ами Мария Магдалена. Според някои тя дори е бременна и това е знак ,че тя и Исус са оставили поколение. Това в основи променя персонажа, който католическата църква е представяла и налагала през годините. Вероятно е да има наследници на Исус Христос и в наши дни.

Още няколко разтърстващи публикации