Истината за ветровианският човек и Леонардо Да Винчи

22 юли 2021

Ветровианският човек е може би една от най-разпознаваемите рисунки на Да Винчи след Мона Лиза, разбира се. Като тук има спекулации, че човекът всъщност е самият Леонардо. Тя по-скоро е скица от тефтерите на Леонардо, в които той постоянно рисувал и записвал хрумвания си. Може да се учудите, но във Ветровианският човек има повече медицински и научни цели отколкото просто изобразително изкуство. Самото име идва от древноримския архитект Ветрувий. Леонардо бил вдъхновен да приложи и изпробва теориите на Ветрувий, за да изучава перфектните човешки пропорции.

Виждате как човешкото тяло се вписва просто идеално и в кръг и в квадрат. До средата на миналия век рисунката не била интересна почти за никой, но след това се превръща в модел за разработката на модерни медицински методи. Самият Леонардо може би не е осъзнавал колко перфектна, че дори и божествена може да е тя. Не само във Ветровианският човек, но и в останалите творби на Леонардо се забелязва така нареченото Златно сечение. Това е пропорция, която се забелязва в подредбата на цветовете на растенията, в извивката на охлювите, в морските вълни, че дори и в галактиката ни.  Най-изкусните древногръцки архитекти и творци също са знаели за златното сечение. Смята се, че изкуството и предметите, които спазват тази математическа пропорция са някак си неестествено красиви за нас, все едно ни въздействат подсъзнателно. 

Въпреки миролюбивият си характер Леонардо бил нает да създава оръжия за армията. Все пак и той е бил човек, надяваме се и трябвало да изкарва някакви пари, за да се прехранва.

До нас достигат рисунки и чертежи на някакви машини, които със сигурност преди 500 години са изглеждали като космически кораби. Смята се, че още в онези времена Леонардо е създал схема на танк, който обаче е задвижван от коне. Има рисунки на предполагаема картечница, която е съставена от 11 пушки. Жалко обаче, че много малко от изобретенията му са реализирани от самия него, но пък са довели до разработката им в модерен вариант. Такъв е случаят с парашута например като Леонардо е имал идея за конусовиден парашут, който едва ли по онова време ще служи особенно, защото все пак никой още не е летял.

По чертежи на Леонардо учените през 80-те години създават медицински робот за хирургични операции. Той е базиран на знанията на Да Винчи за човешкото тяло като роботът се използва до днес и носи неговото име. Още тогава Леонардо е поставил основите на соларните панели за ток и вода и е знаел, че има как да се консумира енергия от слънцето за много различни цели. Самият той е направил система за топла вода на къщата си и то подобно на тези, които познаваме днес. Сякаш Да Винчи се опитвал да каже нещо или да обясни на съвременниците си, видения от бъдещето, които обаче разбираме чак днес.

Още няколко разтърстващи публикации