Хармоничното купе на Mercedes Benz - GLE AMG 53 4matic

19 август 2021

Да вземеш един SUV и да го тунинговаш си е точно толкова смислено колкото да вземеш един сумо борец и да го запишеш на състезание по бягане. Никога не е ставало дума за смисъл обаче, а винаги е ставало дума за желание.

Здравият разум има много основания да се изприщи от тази кола като започнем от самото й име mercedes-benz gle coupe amg 53 4matic плюс. Всъщност тази кола се прави в Алабама. Напук на дългото си име тя е по-къса, с по-малко вътрешно пространство и по-малък багажник от аналогичния стандартен GLE модел, но за сметка на това струва цели 20 хиляди лева повече от него.

Благородните усилия на AMG да я превърнат в спортна машина са леко саботирани от общото тегло, което надхвърля два тона и 300. В този сегмент на пазара движещи са дизайнът, излъчването и желанието да се покажеш пред останалите, а в това отношение AMG 53 4matic плюс има много малко конкуренти. 

Крос купето на Mercedes

Mercedes навлезе с известно закъснение в сегмента на така наречените крос купета, в който дълго време BMW X6 се ширеше без конкуренция. Първото GLE Coupе бе пригодено в движение, за да запълни нишата и това си личеше. Сега второто поколение е мислено от самото начало като купе и резултатът е доста по-хармоничен дизайн, по-обмислен интериор и по-добро пътно поведение.

За каузата на динамиката купе версията е с 6 сантиметра по-късо междуосие, което показва колко гигантски е обикновеният GLE, защото и тук мястото е напълно достатъчно. На задната седалка може да седне човек над един метър и 90 самтиметра и главата му няма да опира в тавана. Багажникът също не е пострадал прекалено много като побира 510 литра като ако плътната задните седалки до най-задната им позиция или 655 литра, ако ги изтеглите по-напред.

Скосеният таван малко пречи при по-високи товари, макар че броят на хората забелязвани да превозват хладилник с GLE Coupe е пренебрежимо малък. Единственият минус е че възходящата линия на вратите прави задните прозорци твърде високи, което означава че децата ви няма да могат да се радват много на пейзажа. Видимостта назад също е доста ограничена, а и няма задна чистачка, което значи че разчитате най-вече на камерата за обратно виждане, която е с чудесна резолюция.

Материалите вътре са точно такива каквито очаквате от един Мерцедес като на таблото са познатите 2 броя 12 инчови екрана -  един за приборите и един за информационната система MBUX, която е разработена от инженерите на Visteon в София, България. Бързината на реакциите и качеството на графиките са безупречни, но заложените функции са толкова много че ще ви трябват няколко дни да им свикнете. Има 4 различни начина за управление на мултимедията - с тъчскрийн, с необичайния тъч пад на централната конзола, със сензорните бутончета на волана и естествено с гласови команди. Apple car play и Android са стандартно включени.

Още няколко разтърстващи публикации