Защо е толкова важна котешката тоалетна?

8 април 2023

Повечето нови стопани на котки се нуждаят от добри съвети и известна помощ при избора на котешка тоалетна, защото тя реално е един най-важните аксесоари за всяка домашна котка. Изборът на правилния модел от зоомагазин онлайн, както и точните му размери, подходящия пълнеж за котешка тоалетна и това къде точно да я поставите са критични важни неща, които ще научите в статията.

Какъв тип котешка тоалетна е добре да изберете?

В началото си котките са обитавали основно пустинни райони и именно това е причината повечето котки да харесват по-фини котешки тоалетни наподобяващи пясък. Най-масовите пълнежи за котешка тоалетна са на основата на глина / бентонит, удобна за събиране на бучки, силиконов и биоразградим пълнеж. Ако котката ви не хареса нито един вид пълнеж за котешка тоалетна на пазара, е най-добре да опитате с пясък - това със сигурност ще бъде решение за вас. 

Ароматизирана котешка тоалетна

Ароматизираната котешка тоалетна е много добър начин да елиминирате силната миризма, но някои препарати могат да бъдат отблъскващи за вашата котка. В случай, че котката ви е свикнала с неароматизиран пълнеж, можете да поставите малък слой сода за хляб / сода бикарбонат на дъното на котешката тоалетна, който ще абсорбира миризмите, без котката ви дори да усети.

Дълбочина на котешката тоалетна

Котките не обичат много дълбока котешка тоалетна, но не се тревожете - във всеки добър зоомагазин ще ви дадат нагледно съвети как трябва да постъпите. Има дългокосмести котки, които предпочитат да има по-малко количество пълнеж и повърхността да е гладка, тоест трябва да потърсите някоя котешка тоалетна с по-фина и ситна структура.

котешка тоалетна

Къде да поставите котешката тоалетна?

Повечето хора предпочитат да сложат котешката тоалетна на по-затънтено и отдалечено място, за да изолират миризмата и да не се разнася пълнежа из цялата къща. Но ако я поставите много далече, до неприятен за вашия домашен любимец уред или на студен под, котката ви няма да е доволна, затова най-добре направете компромис. 

  • Поставете котешката тоалетна на познато, уютно и удобно за вашата котка място, където може бързо и безпроблемно да достигане, особено ако става дума за малко коте или за по-възрастна котка, тъй като може просто да не я стигнат.
  • Не бива да поставяте котешката тоалетна в близост до шумни или отоплителни уреди - печка или пералня, тъй като шума изнервя котките, а топлината ще засили миризмата.
  • Задължително позиционирайте котешката тоалетна по-далеч от купичките за храна и вода на вашия домашен любимец. Ако живеете в къща или мезонет - задължително трябва на всяко ниво / етаж да има тоалетна за вашата котка. По този начин тя ще има варианти в случай, че не вратата е затворена или има други пречки. Ако имате повече от една котка, то трябва да има за всяка отделна тоалетна, защото ще стане неприятно. 
  • Ако държите котешката тоалетна в килер или в банята, то трябва да се уверите, че вратата ще е винаги отворена, за да не остане котката ви заключена. В зависимост от желанията ви може да помислите за вратичка за домашни любимци.

В крайна сметка вече знаете какво е добре да съобразите и каква котешка тоалетна да купите от голям зоомагазин за вашия домашен любимец. След като намерите подходящата котешка тоалетна за вашия домашен любимец, придържайте се към нея и не я сменяйте, котките обичат сигурността и не харесват промените. Постоянната смяна може да доведе до това, че котката ви да не иска да я използва, което ще ви докара главоболия.

Още няколко разтърстващи публикации