Лятно работно облекло от дънков плат – изберете качеството

27 юни 2023

Лятото е най-активното време за строителство и монтаж, най-разнообразни ремонти, металообработване, заваръчни дейности. Затова е от особена важност какво работно облекло носят хората, занимаващи се с тези дейности.

Има избор от много и най-различни работни облекла на пазара в зависимост от техните размери, състав и плътност на плата, и други технически спецификации. Сред тях обаче отчетливо се открояват онези здрави, удобни и модерни работни дрехи, които са собствено производство и са направени от дънков плат деним.

Лятно работно облекло от дънков плат – сигурност, стил и комфорт

Изборът на подходящо лятно работно облекло всъщност е основна предпоставка за това как се осъществява съответната трудова дейност. Защото, ако човекът, който я извършва, не се чувства сигурно и комфортно в своя работен гащеризон или панталон, например, то това със сигурност ще повлияе негативно на цялостната ефективност на неговата работа.

Затова изборът на летни работни облекла трябва да бъде предварително и внимателно планиран като компромиси с качеството не са позволени. Това важни в пълна степен за различните видове мъжко работно облекло като:

  • работен гащеризон
  • работен панталон
  • работно яке
  • работни къси панталони

и други.

За да бъде едно лятно работно облекло не само здраво и удобно, но и със свой собствен стил, оптималният вариант е да бъде произведено от дънков плат деним. Противно на повечето разбирания, исторически и хронологически денимът първоначално се използва именно за работно облекло, а не за мода.

Дънков плат деним и неговото истинско предназначение

Познатият на всички ни днес дънков плат или деним, обикновено се асоциира с модните дрехи и аксесоари – дънки, панталони, рокли, поли, ризи, офис облекло, и други подобни. 

Истината обаче е, че плат деним се използва от много години като първоначалното му предназначение не е било за мода, а за работно облекло.

Става въпрос за втората половина на 19-ти век и прословутата „златна треска“ в Калифорния, Съединените американски щати, където е пълно с авантюристи, дошли от всички краища на света, за да търсят злато.

В Калифорния тогава вече живее небезизвестният Леви Щраус. Благодарение на своя интелект, иновативност и предприемчив дух, Щраус осъзнава, че златотърсачите имат нужда от здраво работно облекло с много джобове. Именно тогава му хрумва идеята да използва дънков плат деним за работните дрехи, защото денимът е направен от естествен текстил (памук), а не от синтетични и изкуствени материи. Памукът гарантира здравината и удобството на дънковия плат. Така са патентовани първите джинси -  с идеята да служат за работно облекло, а не за мода.

Днес в България има изобилие от мъжко работно облекло за лятото, но предвид всичко посочено досега, най-доброто решение си остава онова лятно работно облекло, направено от дънков плат. Избирайки българско работно облекло от производител за летните месец, вие си гарантирате сигурност и удобство в дългосрочен аспект.

Още няколко разтърстващи публикации